Kaleci ismini ve tipini değiştirdi 35-0'lık maçın anatomisi

Kaleci ismini ve tipini değiştirdi 35-0'lık maçın anatomisi
30 Mart 1995'te Erzurum'da Türk futbol tarihine geçen bir maç oynanır.

Kaleci ismini ve tipini değiştirdi: 35-0'lık maçın anatomisi


Palandökenspor

30 Mart 1995’te Erzurum’da Türk futbol tarihine geçen bir maç oynanır. 1. Amatör Lig B Grubu’nda Palandökenspor, Ağırbakımspor’u 35-0 yenerek averajla şampiyon olurken, bu karşılaşma Türkiye gündemini de uzun süre işgal eder. Dilerseniz öncesi ve sonrasıyla maçı anımsayalım..

Erzurum 1. Amatör Lig B Grubu’nda Palandökenspor ve Erzurum Köy Köy Hizmetleri takımları sezon boyunca şampiyonluk mücadelesi verirler. Sezon sona erdiğinde Köy Hizmetleri 3 puan ve 11 averaj öndedir ancak Palandökenspor’un bir maçı eksiktir. Zira sarı-kırmızılıların Ağırbakımspor’la oynaması gereken karşılaşma hava ve saha koşullarının elverişsizliği nedeniyle ertelenmiştir. Bu maç da ancak normal sezonun bitiminin ardından, 30 Mart 1995’te oynanabilir.

Karşılaşma öncesi Köy Hizmetleri yönetimi, maçta şike olacağı yönünde bir duyum aldıklarını belirterek TFF Doğu Anadolu Bölge Müdürü Aytaç Bayarslan’a başvurur. Maça, o dönemin en iyi hakemlerinden Vahit Uyar atanır. Ayrıca, normalde 3. Lig maçlarını takip eden bir gözlemci görevlendirilir.

"Erkekçe oynayın arkadaşlar"

Hakem başlangıç düdüğünü çalar, başladığı gibi de gol sağanağı başlar... Averajla şampiyon olmak için 12 farka ihtiyaç duyan Palandökenspor ilk yarıyı 13-0 önde tamamlar. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Ağırbakımsporlu futbolcular yedikleri her golden sonra topu alıp hızlıca santraya koşarlar. Kırmızı-Beyazlılar ayrıca korner ve taçları da süratle kullanırlar. Üst üste gelen goller ve Ağırbakımsporlu futbolcuların sıradışı hal ve tavırları hakem Vahit Uyar’ı da rahatsız eder. Uyar 4 ve 11. gollerin ardından futbolcuları “Erkekçe, dürüstçe oynayın arkadaşlar” diye uyarır. Hatta iddialar göre Uyar maçı tatil etmeyi bile düşünür ancak ortada kurallara uygunsuz bir durum yoktur. Velhasıl maç ikinci yarıda devam eder ve Palandökenspor karşılaşmayı 35-0 kazanarak averajla şampiyon olur.

 

 

 

Ağırbakımspor, Erzurum’da konuşlanan 9. Kolordu Komutanlığına Bağlı 4. İkmal Kademe Komutanlığı Fabrikası’nda çalışanların kurtuğu bir takımdır. Esasen orduyla herhangi bir bağı yoktur, bir ihtimal destek görmek için Ağırbakım ismini alırlar ancak destek görmedikleri gibi alınan bu skor kulübü, orduya karşı müşkül bir duruma sokar. Tabii skor önce yerel, sonra ulusal basında büyük yankı uyandırır. Özellikle o dönem Milliyet Gazetesi olayın üstüne gider, ki bu yazıda da ifadele söz konusu gazeteden alınmıştır.

"Böyle olacağını bilsem maça çıkarmazdım"
Ağırbakımspor Kulübü Başkanı Harun T. karşılaşmadan birkaç gün sonra Milliyet’e yaptığı açıklamada, takımının maçı sattığını kabul ederek “Böyle olacağını bilseydim lisanslarına el koyar maça çıkartmazdım. En azından 3-0 kaybederdik. Takımın başında fabrikadan atılma, işsiz güçsüz, Adnan K. diye biri var. Kendisi as takımı çıkarmıyor, kendisi de kaptan olarak sahaya çıkıyor. İlk yarı 13-0 bittikten sonra hakem bile ‘Bu ne rezalet böyle maç olmaz’ demiş.” ifadelerini kullanır.



"Yine çıksınlar yine 35 gol atarız"
O dönemin parasıyla 25 milyon lira vererek maçı satın aldığı öne sürülen Palandökenspor Teknik Direktörü Sebati K. “Getirsinler aynı takımı karşımıza çıkarsınlar yine 35 atarız. Gücümüz belli. Daha önce profesyonel liglerde oynamış 6 futbolcumuz var. Rakibimiz genç ve sondan ikinci. Biz her maçta o takıma bu kadar atarız, bunu çekemiyorlar. Adnan K. ile dost olmamız ve küçük kardeşimin de Ağırbakımspor’da oynaması nedeniyle böyle iddialarda bulunuyorlar. Kardeşim o maçta 4 şutumuzu çizgiden çıkardılar. Bu takım ayakta duruyorsa onun eseridir. Şike yapan şerefsizdir, namussuzdur” diyerek iddiaları net bir dille reddeder.

"20 gol yiyeceğimizi tahmin ediyordum"
Ağırbakımspor Teknik Direktörü Adnan K. ise aldıkları skorun beklendiğini belirterek şu ifadeleri kullanır: “Maç öncesi 10 futbolcu bulabildik. Ben 11. olarak çıktım. Biz ligin ikinci yarısında sadece 2 beraberlik alabilmiş bir takımız. Maça çıkarken en az 20 gol yiyeceğimiz hem ben hem tüm spor kamuoyu tahmin ediyordu ancak bu kadarını beklemiyordum. Rakibimiz süper oynadı, başa çıkamadık. Köy Hizmetleri oynasaydı onlar da yenilirdi.”

 


"Daha yolun başındayım"
Karşılaşmanın kahramanlarından Ağırbakımspor Kalecisi Recai, bugünlerde halen sosyal medyada bulunabilecek röportajında ise “Şanssızlığımızdan 35 gol yedik. Üzerimize niye böyle geliyorlar anlamıyorum. Ben daha yolun başındayım” derken, muzır bir ifade ile ekler: “Gelecekte iyi bir kaleci olacağım, hatta iddia ediyorum milli takım kalesini koruyacağım.”
Oy birliğiyle şike kararı
Lakin Milliyet Gazetesi’nin haberine göre o dönem toplanan Şike Tahkik Kurulu, Ağırbakımspor takımının ‘Şanssızdık ve eksiksik’ ifadelerinden çok etkilenmemiş olacak ki oy birliği ile maçın şike olduğuna karar verir. Bu kararda, Ağırbakımspor Kulübü Başkanı Harun T.’nin ifadelerinin de büyük payı olur.

 

Meğer ismi Muhammed'miş
Ağırbakımspor Kalecisi Recai milli takım kalesini hiçbir zaman koruyamaz ancak olaylı maçın 25. yıl dönümünde, Beyaz Show’a konuk olarak bir itirafta bulunur. O dönem ulusal basında ismi Recai olarak geçen file bekçisi isminin aslında Muhammed olduğunu, o dönem tepkilerden çekindiği için kendisiyle röportaj yapan haber ajansına eniştesinin ismini verdiğini, ayrıca maçtan sonra 10 gün kadar dışarı çıkmadığını, saç-sakal anlamında da tipini değiştirdiğini itiraf eder. “Herkesin kötü günü olabilir, ben yemedim onlar attı. Maçta bir ara kaptanları forvetleriyle tartışıyordu. Galiba 55. dakika falandı, kaptanları ‘Artık top çevirelim’ dedi ancak forvetleri ‘ben işimi yapıyorum’ diyerek tersledi” derken son bombayı patlatır: “Maç aslında 36-0 bitti. Bitiş düdüğünün ardından hakem ve yardımcısı konuşurken, 35 mi 36 mı saydın mı diye aralarında konuşurken ben kendilerine ’Düz hesap 35 olsun’ dedim. Maç da kayıtlara 35-0 olarak geçti.”
Palandökenspor-Ağırbakımspor maçı sadece başlangıçtır. İlerleyen yıllarda benzer farklı skorlu vakalar nedeniyle TFF sonunda amatör liglerde genel averajı tamamen kaldırır.

Yazı: Efkan Bucak 

Bu haber toplam 2420 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler