Ben Metin Oktay Yün Mensucatspor'da oynuyorum

Ben Metin Oktay Yün Mensucatspor'da oynuyorum
Ünlü spor yazarı Halit Kıvanç, genç yaşta tanıştığı Metin Oktay’ı anılarında şöyle anlatır:

“1954 Nisan’ında, İstanbul’dan Frankfurt’a giden uçakta Genç Milli Takım’la Dünya Gençler Şampiyonası’na gidiyorduk. Futbolcuların çoğunu tanımıyordum. Uçakta dolaşırken mahcup tavırlı, başı önünde bir delikanlıya yanaştım. ‘Sizin adınız?’ dedim. Çekingen bir sesle, ‘Metin… Benim adım Metin Oktay. İzmir Yün Mensucat takımında oynuyorum’ diye karşılık verdi. Daha sonra onu sahada, Belçika maçında attığı iki golle tanıdım. Toplara öyle bir vuruyordu ki… Ardından İsviçre maçında da golümüzü atan yine Metin’di.”

Henüz 18 yaşındaki Metin Oktay, o sezon İzmir Ligi’nin iddiasız ama sürpriz sonuçlarıyla bilinen kulübü Yün Mensucat’ta forma giyiyordu. Bir yıl önce amatör Damlacık takımında oynarken genç milli aday kadroya çağrılmış, fakat ilk büyük hayal kırıklığını yaşamıştı. Kendi anılarında bu süreci şöyle aktarıyordu:

“Damlacık’taki üçüncü ayımda genç milli aday kadrosuna çağrıldım. İstanbul’a gidip Moda Mano Palas’taki kampa katıldım. Hazırlık maçlarında çok iyi oynamıştım, Avrupa’ya gideceğim diye sevinçten havalara uçuyordum. Fakat seyahat öncesi bana, ‘Seni Brüksel’e götüremiyoruz, seneye yine oynarsın’ dediler. Yerime Ercan Ertuğ alındı. O an sanki başımdan aşağı kaynar sular döküldü.”

Her şeye rağmen pes etmeyen genç futbolcu, İzmir’e döndü ve Adnan Süvari yönetimindeki Yün Mensucat’a transfer oldu. Ayda 300 lira maaşla imza atan Oktay, kısa sürede dikkatleri üzerine çekti:

Adnan Süvari, Affan ile beni çift santrfor oynatırdı. İlk sezonumda 14 gol attım. Artık kişiliğimi bulmaya başlamıştım.”

1953-54 sezonunda Yün Mensucat, Altay ve İzmirspor’un ardından üçüncü oldu. Genç Metin Oktay, takımının 32 golünün 14’ünü kaydetti. İzmir basını onun için, “Artık topa vuruşları, oyun zekâsı bambaşka. Büyük futbolcu Sait Altınordu’nun etkisi gençlerin yürüyüşüne bile yansımış” diyordu.

Nitekim kısa süre içinde yeniden genç milli takıma çağrıldı. Bu kez kader yüzüne güldü. 11 Nisan 1954’te Leverkusen’de oynanan Belçika maçında ay-yıldızlı formayı giydi ve 4-0 kazanılan karşılaşmada iki gol attı. Ardından İsviçre maçında da sahneye çıktı ve millilere galibiyeti getiren golü kaydetti.

Reşat Erte, o tarihi golü şöyle anlatıyordu:

“25. dakikada İzmirli sağ iç Metin, gerilerden aldığı pasla İsviçre defansını geçti. Ceza sahası dışından yaptığı voleyle milli takımımızın tek golünü attı.”

Turnuva sonunda genç milliler dördüncülüğü elde ederken, yıldızı parlayan futbolcu artık herkesin dilindeydi. Ancak yurda dönüşte transfer girişimleri sancılı oldu. Cihat Arman, onu Beşiktaş’a götürdü, fakat talep ettiği ücret yüksek bulununca transfer gerçekleşmedi. Galatasaray da aynı nedenle vazgeçince Oktay İzmir’e döndü ve ertesi sezon İzmirspor forması giydi.

Bu haber toplam 991 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

 



HAKKIMIZDA

Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

HIZLI ERİŞİM

E-amatorsahada@gmail.com
Amatör Sahada | Amatör Spor'un Sahadaki Gözü 2016 © Tüm Hakkı Saklıdır